Три важни стъпки в грижата за кожата на лицето и защо да използваме натурални масла:

1. Третирайте кожата на лицето с натурални масла

Интуитивно избягваме овлажнителите на маслена основа, когато кожата ни е мазна. Нито един от продуктите на вода основа обаче, не разрешава трайно проблема с мазната кожа. Дори повече, тези продукти ускоряват процеса на омазняване. Ако съберете смелост и започнете да прилагате натурално масло на мазна кожа, то ще регулира баланса и ще нормализира омазняването. Необходимо е избраното масло да се нанася редовно и продължително. Възможно е през първите 2-3 седмици от започване на употребата да се получи свръхомазняване. След това кожата се детоксикира и постепенно се нормализира.
Защо се случва това?
Когато прилагаме познатите средства за мазна кожа, те я изсушават, което е сигнал за мастните жлези да отделят още повече себум, за да компенсират отнетото от неподходящите продукти. Но когато използваме масло, порите произвеждат по-малко себум и по този начин се регулира прекомерното омазняване.
Този принцип се отнася и за сухата кожа, според експерта по холистична грижа за кожата д-р Hauschka. Той препоръчва използването на лек овлажнител или натурално масло, вместо интензивно хидратиращите кремове за суха кожа. Според него, ако нанасяме върху сухата кожа тежки овлажняващи продукти, ние „подвеждаме“ кожата си, че естественото овлажняване е твърде много, поради което тя намалява производството на себум и остава трайно суха и дори лющеща се.

2. Отървете се от нощния крем

Наистина ли? Защо нощните кремове да са вредни за кожата ни?
Докато спите всички функции на организма се забавят и за кожата ви действително е трудно да се регенерира, балансира омазняването и да се защитава от негативното въздействие на външната среда. Редовното прилагане на нощни кремове оставя филм върху кожата и още повече утежнява тези основни задачи по време на сън. Използването на нощни кремове като овлажнители сигнализира на мастните жлези за ограничаване производството на влага, което води до още по-суха кожа. С течение на времето кожата става зависима от хидратиращите продукти.

3. Не ползвайте сапун за измиване на лицето

Сапунът, както и „нежните“ пенливи почистващи препарати нарушават нивата на PH. Също така сапунът извлича всички кожни естествени масла. Както е дискутирахме по-горе, това всъщност прави кожата склонна към свръхомазняване.
Как е възможно да измием лицето си без сапун?
С мед и натурално масло! Да, познати още като „прочистване с мед“ и „маслено почистване“, тези методи са много добри, ефективни и напълно безвредни.

Почиствайте с мед сутрин!
С леко навлажнени пръсти, масажирайте с около ½ ч.л. мед върху суха кожа и след това изплакнете с вода. Антибактериалните свойства на меда и съдържащите се в него ензими и пробиотици са изключително полезни за кожата.

Направете маслено почистване вечерта!
Преди сън масажирайте лицето с малко количество подбрано от вас натурално растително масло. То ще премахне излишната мазнина, но ще остави кожата хидратирана. Звучи нелогично, но след масленото почистване кожата е сияйна и мека.

Share