Няколко причини, поради които трябва да се избягват продукти, които не са естествени:

Защо се добавят растителни масла в козметичните продукти

Синтетичните химикали и други не-натурални съставки имат тенденция да изсушават кожата, така че производителите се опитват да противодействат на това чрез добавяне на други съставки – повечето от които отново са синтетични. Вземете обикновен сапун, например. Изработен от сода каустик и мазнини, сапунът може да изсуши кожата ви много бързо, чрез премахване на нейните естествени масла. За да предотвратят това, производителите добавят рафинирани растителни масла.

Защо са ни необходими антиоксиданти

При рафинирането обаче се отстраняват естествените антиоксиданти, съдържащи се в съответното растение. Те са необходими, за да се противодейства на вредните ефекти, които свободните радикали имат върху кожата ни. Свободните радикали се образуват от замърсители като цигарен дим, трафик и промишлените емисии, пестициди и др.. Един свободен радикал може да доведе до верижна реакция, която унищожава хиляди кожни клетки, така че без антиоксиданти кожата ви остарява по-бързо.

Натуралните масла –  помощник в борбата с кожни проблеми

Натуралните масла съдържат няколко различни фитохимикали (естествени растителни химикали), които противодействат на свободните радикали и предотвратяват много кожни проблеми като сухота, псориазис, дерматит и екзема. Те не се съдържат при рафинираните растителни масла, използвани при нормални търговски продукти за грижа за кожата.

Как сами да подобрим качеството на козметичните продукти

Полезно е да знаем, че можем и сами да подобрим качеството на козметичните продукти, които използваме, като към тях добавим предпочитано натурално масло. Бихме могли да обогатим шампоана, душ гела, лосиона за тяло или крема за лице с 1 – 2 чаени лъжички масло на 100 мл. продукт (препоръчително е разклащане преди употреба). Резултатът е по-красива коса и сияйна кожа!

Share