Масажът при бебетата е стар метод за релаксация след баня. Няма съмнение, че масажът при малките деца има изключително въздействие върху тяхното здраве.

Какво масло да изберем? 

Маслото е от съществено значение, важно е да се избере подходящото и то да се понася добре от кожата на бебето. Маслото дава нежност при докосване и лесна плъзгаемост на ръцете на родителя върху кожата.

Според Aurelia Aumer, инструктор по детски масаж, сертифициран от AFMB (Френска Асоциация за Масаж на Бебета), за предпочитане е да се използва натурално растително масло. Важно е то да е с добро качество, студено-пресовано и без добавени аромати. Тя препоръчва сусамово, кайсиево и бадемово масло, тъй като тези масла са много близки до състава на кожата и са богати на витамини и мастни киселини.

Хубаво е да се избягват масла с добавени етерични и синтетични аромати, защото така се прекъсва връзката родител-бебе с чужд мирис по време на масажа. А това действа дестабилизиращо на бебето – естествената миризма на майка или баща го успокоява и му дава увереност.

Натуралните растителни масла имат хидратиращ ефект върху кожата и същевременно позволяват тя да „диша“, затова те се препоръчват за сухата и нежна бебешка кожа.

Имайте предвид, че с времето растителните масла се окисляват и гранясват, така че е най-добре да си купувате в по-малки разфасовки и предпазващи ги от светлината опаковки.

Консултантът по детски масажи силно препоръчва да се използват натуралните растителни масла, вместо готовите „бебе“ масла, предлагани в търговската мрежа. Обикновено тези продукти са минерални масла, произведени в лаборатория и на база на производни на петрола масла. Те са тежки за бебешката кожа, не попиват добре и не позволяват на кожата да „диша“. В повечето случаи са ароматизирани със синтетични аромати, които освен всичко друго, не се харесват на бебетата.

Share