Напоследък се ориентираме към естествен начин на живот и продуктите без химически съставки стават все по-популярни, дори когато говорим за грижа за кожата. Потребителите вече са запознати, че всичко, което прилагаме върху кожата си, влияе на нашето здраве. В крайна сметка, 60 % от продуктите, нанесени върху кожата, с абсорбират в кръвоносната система.

Но само защото използваме даден продукт на пазара, рекламиран като „естествен“, не гарантира, че не „тровим“ телата си с химикали.

Добрата маркетингова стратегия крие много не съвсем верни твърдения за даден продукт. Замисляли ли сте се как може да бъде напълно натурален един крем със срок на годност 36 месеца?
Или какво се крие зад приятния аромат?
Важно е да не се подвеждаме по минималистичната, изчистена опаковка и старателно изписаните с големи букви послания на етикета, че продуктът е безопасен и нетоксичен за кожата. А това може да се окаже далеч от истината. Затова трябва внимателно да проучите състава (обикновено изписан с дребен шрифт) и ако например в един „естествен“ овлажнител има натриев бензоат, е добре да знаете, че това е токсичен консервант. В много от кремовете откриваме и химичния консервант Феноксиетанол, който действа като алерген. Друг химичен антиоксидант – бутилхидроксианизол (ВНА) дразни кожата и лигавиците. Последните проучвания показват, че ВНА предизвиква генни мутации и подпомага растежа на раковите клетки.

В действителност, козметичните продукти, произвеждани в големи партиди от наложените на пазара гиганти в тази индустрия, съдържат опасни компоненти, за да бъде удължен срокът им на годност. Това намалява разходите и увеличава печалбите.
Още по-тревожно е, когато прочетем на етикета думите: „безвреден аромат“. Това е просто евфемизъм за: „смес от много токсични съставки, които ние не искаме да знаете, че поставяте върху тялото си“.

А какво тогава можем да използваме?

Купувайте само натурални продукти, в чийто състав има естествени компоненти. Доверявайте се и на по-малки фирми, с неголям обем производство.
А най-безопасният и икономичен вариант е да си направите домашни продукти за кожата си, с които спокойно можете да замените всички готови продукти за красота!
Повече идеи за домашни кремове и маски може да откриете в нашия раздел РЕЦЕПТИ.

Share