Маслото с жълт цвят, извлечено от семената на сусам, е широко използвано като лечебно масло от много народи. Сусамовото масло има висока хранителна стойност и затова намира приложение като полезна съставка в кулинарията. Освен за готвене обаче, студено-пресованото сусамово масло е незаменим натурален козметичен продукт. В тази статия ще обсъдим ползите от сусамовото масло за кожата.

Сусамът е най-старата маслодайна култура, позната на човечеството. Студено-пресованото сусамово масло е богато на важни витамини като Е, В комплекс, D и минерали като калций, фосфор, както и някои протеини, които помагат за укрепването на косата и освежаването на кожата (редовната упетреба на сусамово масло осигурява приятна и копринена текстура).

Доказани ползи на сусамовото масло за кожата:

Предотвратява бактериални инфекции

Поради своите противовъзпалителни и антибактериални свойства, сусамовото масло е дотатъчно ефективно, за да предотврати появата на пъпки и обриви, да успокои раздразненията и зачервяванията по кожата и да послужи като средство за намаляване на белези.

Хидратира кожата и подобрява кръвообращението

Наличието на мастни киселини, заедно с линоловата киселина, съдържаща се в сусамовото масло, го прави ефективен оважнител за кожата. Поради високия му вискозитет, то е перфектно за масажиране, както на възрастни, така и на малки деца и бебета. Сусамовото масло прониква дълбоко в порите и по този начин при масаж влияе за подобряване на кръвообращението и детоксикация на кожата. Според Аюрведа кожните проблеми са резултат от натрупване на токсини в кръвта. Масажът със сусамово масло подпомага премахването на токсините от тялото, а също подобрява еластичността на кожата.

Тъй като е натурално, сусамовото масло може да се използва редовно за цялото тяло, без страх от странични ефекти. Добре е да прилагаме сусамовото масло след душ, като го нанасяме с масажни движения на още влажната кожа. Това ще я запази хидратирана през целия ден.

Забавя стареенето на кожата

Едно от ненадминатите свойства на сусамовото масло е, че при редовна употреба, забавя темповете на стареене на кожата, като предотвратява окисляването на клетките. Натуралното сусамово масло съдържа естествен антиоксидант, известен като сезамол, който предпазва от появата на бръчки. База от сусамово масло с няколко капки лавандулово масло може да се използва като нощен крем. Препоръчително е нанасянето на сместа с кръгови движения, за да се подобри кръвообращението. Тези съставки са известни с това, че се борят с инфекциите на кожата, докато сме заспали. Следователно, всяка сутрин можем да се събуждаме с „нова“ кожа.

Share